Atopiskt Eksem – Patientinformation

ph Artiklar Leave a Comment

[x_text][dropcap]A[/dropcap]Atopiskt eksem är ett medfött anlag för torr, lättkliande hud med eksemtendens med/utan samtidiga luftvägsallergier. En folksjukdom, som 30 % av alla tonåringar har eller har haft, som ofta missuppfattas som allergiskt orsakad, men där grunden i regel är en känslig lättkliande hud. Atopiskt eksem växer aldrig bort, men kan yttra sig på olika sätt och på olika lokaler i huden i olika åldrar.[/x_text]

Utseende Atopiskt Eksem

Symtom

[x_text]Torr, känslig, lättkliande hud med eksemtendens. Ett typiskt förlopp är: start vid några månaders ålder, barnåren besvärliga, bättre i tonåren, åter sämre några år kring 20-årsåldern för att senare förbättras. Under barnaåren är knäveck och armveck vanliga eksemställen (böjveckseksem), medan ansikte och händer är vanligaste lokalerna hos vuxna. Ögonlock och bröstvårtor är andra typiska eksemställen. Även om debut i barnaåren är vanligast, kan dock atopiskt eksem ibland börja senare i livet.[/x_text]Atopiskt eksem runt munnen

Orsak

Ett medfött anlag för torr, känslig lättkliande hud med/utan luftvägsallergier. De flesta har släktingar, som haft eksem eller luftvägsallergier. Hos barn äldre än ca 2 års ålder har eksemet/hudbesvären ingen praktiskt koppling till hudallergier och det finns inget syfte eller effekt av vare sig allergibehandling eller allergitester. Enkelt uttryckt kan man säga att vi är alla födda med olika känslighet hos vår hudbarriär och om en individ belastar sin hud med mer uttorkning (vatten, rengöring) och retning (friktion, kliande) än vad man tål, så uppstår klåda och eksem. Ibland kan en äkta allergi mot något ämne, exempelvis i krämer, utvecklas i livet och detta kan testas med epikutantest (lapptest). Testning bör/ska göras när inte behandling fungerar såsom tänkt.

Behandling

Läkare kan skriva ut kortisonkrämer som framförallt ska användas ordentligt, alltid på hela områden i riktiga kurer, inte bara sporadiskt eller fläckvis. I ansikte-halsregionen finns fungerande och tämligen riskfria kortisonfria alternativpå recept. Du får instruktioner av din läkare.
Sol förbättrar eksemet men rekommenderas inte som kontinuerlig behandling om du inte har ett verkligt behov och bara under en kort tid (utan att bränna dig).
Om inget av ovanstående fungerar så har hudläkare särskilda möjligheter till tablettbehandling (risk för biverkningar) eller medicinsk solariebehandling. Samt, om det fungerar dåligt med behandlingar så ska testning göras så att det inte finns några relevanta kontaktallergier.

Försämringsfaktorer

Uttorkning av huden av vatten är den vanligaste försämringsfaktorn (sparsamhet med vatten och tvål! – ”korta ljumma duschar är bättre än långa varma”), liksom nötning/slitage av huden. Bad och bastu uttorkar huden ännu mer än dusch gör. Försämring är vanligt vid kontakt av retande substanser, som kan ge eksem hos alla människor, t.ex. lösningsmedel. Stress och infektion ger ofta mer klåda, liksom värme, yllekläder. Ofta sämre vintertid, då klimatet är torrt och solfattigt.
Undvik försämringsfaktorer enligt ovan och fr.a. försiktighet med vatten och tvål.

Förebyggande

Förutom att undvika försämringsfaktorer så kan flitigt användande av fuktgivare/mjukgörande krämer minska utbrotten av eksem. För Dig som har kroniskt behov att förebygga eksem (>3 mån per år) så kan krämer förskrivas på recept och högkostnadsskyddet för läkemedel gör det då billigare på sikt. De krämer som kan skrivas ut är egentligen ofta inte bättre än flera som kan köpas utan subvention. Dock varnar vi gärna för ”naturliga/ekologiska” oljor och krämer då de har mycket högre risk att ge kontaktallergier än de mer medicinskt/vetenskapligt framställda krämerna.

Dela denna info

[x_text]©SkinDoc – Allt innehåll och information är unikt framtaget och skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Användning är endast tillåtet för privat, icke-kommersiellt bruk samt för husläkares bruk till sina patienter. All kopiering, mångfaldigande, överlåtelse, försäljning, överföring, lagring eller på annat sätt distribution av materialet för offentliga eller kommersiella syften får inte ske utan skriftligt tillstånd från SkinDoc. Obehörigt användande av innehållet är förbjudet enligt tillämplig lag och kan medföra straff- och skadeståndsansvar.
Foto: © Anders Hallén & SkinDoc – om reproduktion önskas kontakta oss för godkännande, tryckoriginal och mer att välja på.[/x_text]

Lämna ett svar