Efter hudkirurgi – patientinformation

ph Artiklar Leave a Comment

[x_text][dropcap]E[/dropcap]fter hudkirugi så finns risker med komplikationer. De vanligaste är blödning, sårruptur (det spricker upp helt eller delvis och infektion i såret. Dessa komplikationer kan minimeras med rätt skötsel och förhållningsorder efter kirurgi.[/x_text]

Individuella förhållningsregler

[x_text]Läkaren ger individuella förhållningsregler baserat på en rad faktorer såsom ex ålder, hur stort/hur djupt, lokalitet på kroppen etc. Lyssna och följ detta så gott du kan.[/x_text]

Förhållningsregler

Blödnings- och komplikationsrisken är som störst de närmaste dagarna efter operation samt ca 2-3 veckor efter stygntagning och under denna sköra tid bör Du ta det lugnt med fysisk aktivitet. Förband krävs samt ordentligt tejpning så att rörelsers drag hålls emot av tejpen så att det inte uppstår drag i ärret. För bästa ärr så kan tejpningstiden gärna förlängas många veckor-månader. Vi rekommenderar brun kirurgtejp (ex Micropore)

Allmäna råd

Torrt sår och luftigt förband minskar infektionsrisk. Håll förbandet torrt och tejpen som är närmast såret ska vara kvar tills stygn tas. Större absorberande ytterförband kan bytas eller förminskas (kompress och tejp) efter ca 2-3 dagar om det är vått eller blodigt.

Lite blod i förbandet (rött) är normalt. Om det blöder igenom förbandet tryck minst 15 minuter och håll i högläge. Om blödning inte slutar sök akut, om blödning slutar så sök oss dagen efter för påtitt/förbandsbyte.

Om allt går väl så ska symptom minska dag för dag, men om såret efter några dagar börjar smärta, svullna eller få omgivande rodnad så sök oss för kontroll.

Särskilda lokaler – om du är opererad på…

Ansiktet – håll gärna högläge genom att inte böja dig framåt för mycket samt gärna högläge 1-3 nätter efter operationen. Detta motverkar blåmärke och svullnad.
Underbenen – Underben läker sämst på kroppen och drabbas ofta av infektioner. Detta kan till stor del motverkas med ordentliga stödstrumpor tills såret är helt läkt.
Skuldror och rygg –Armar och skuldror samt rygg mår inte bra att vara stilla så rör dig, men undvik större sträckande rörelser som sliter /drar i såret för då riskeras såret både blöda och spricka upp.

Svar på mikroskopisk undersökning (PAD)

Du ska alltid få besked om analysens resultat. Vi skickar alltid brev eller ringer när analysen är klar. Det kan ta upp till 6 veckor efter operation. Kontakta oss om du ej fått svar via brev eller telefon inom denna tid. Det är mycket viktigt, eftersom vi inte kan lita på att hela kedjan fungerar till 100% – ex så är inte postgången alltid 100%.

Snygga ärr

Ett ärr mognar på många månader och ibland tar det upp till ca 3 år innan det nått sitt slutresultat. Ärrets resultat är till mindre del beroende på stygnteknik och till större delen var, och hur stort, det opererades. Vidgat ärr (inte bara streck, utan breddökat) fås genom att ärret under mognad utsätts för tension (dragkraft). Detta kan undvikas genom lång tids tejpning. Ett pigmenterat ärr (mörkare) kan uppstå hos dig som har en mer pigmenterad hudtyp – om du är mörk och har lätt att bli brun i solen så har du också stor risk att få pigmenterade ärr. Detta kan inte helt undvikas, men minimeras med bra solskydd under minst 3 månader. Hos riktigt ljushyade personer gör solskydd ingen större skillnad för slutresultatet/utseendet på ärret. Ett utstående ärr (hypertrofiskt ärr) har hög risk att uppstå närmaste månaderna efter operation om du är ung (< ca 25år), har ärftlighet för upphöjda ärr och/eller blivit opererad på högriskområde som är övre bål (över bröst, skuldror/axlar), övre rygg. Om du har risk för utstående ärr, så kan eventuellt silikontejp/silikonkräm i ca 3-12 månader efter operation förebygga.

Dela denna info

[x_text]&copy SkinDoc – Allt innehåll och information är unikt framtaget och skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Användning är endast tillåtet för privat, icke-kommersiellt bruk samt för husläkares bruk till sina patienter. All kopiering, mångfaldigande, överlåtelse, försäljning, överföring, lagring eller på annat sätt distribution av materialet för offentliga eller kommersiella syften får inte ske utan skriftligt tillstånd från SkinDoc. Obehörigt användande av innehållet är förbjudet enligt tillämplig lag och kan medföra straff- och skadeståndsansvar.[/x_text]

Lämna ett svar