Lichen Ruber – Patientinformation

ph Artiklar Leave a Comment

[x_text][dropcap]L[/dropcap]ichen ruber är en ofarlig, icke smittsam hudsjukdom vars orsak är okänd. Namnet betyder ”röd lav”, vilken enbart är ett beskrivande namn. Sjukdomen kan förekomma hos vuxna i alla åldrar, men är vanligast mellan 30 och 60 års ålder.[/x_text]

Symtom

Man räknar med två kliniska huvudformer; en utbredd akut och en lokaliserad kronisk. Utslagen kommer under någon eller några veckor, och sitter oftast kring handleder och fotleder, men kan finnas spridda över kroppen. Oftast små, flata, upphöjda, blåröda knottror, som sedan flyter ihop till större förändringar med lätt fjällning på ytan. Speciellt på underbenen kan utslagen bli tjocka och fjällande, och ibland sätta sig på rad i skadad hud eller ärr. I regel har man ganska kraftig klåda. Utslag kan också komma på läpparna samt i slemhinnor, både i mun och underliv. I kindslemhinnan ses oftast vitaktiga strimmor eller punktformade s.k. ”mjölkstänk”. Ibland förekommer också sårbildningar i slemhinnorna.

Goda råd

Vad man för övrigt kan göra för att minska klådan i huden, är att försöka undvika stress på huden. Det innebär undvikande av alltför frekvent duschande, undvikande av kraftig värme och stark sol. Dvs allt som skadar, ökar värmen eller torkar ut huden och därmed ökar klådbenägenheten.

Orsak

Orsaken till Lichen Ruber är okänd.

Prognos

Hos de flesta läker sjukdomen ut utan behandling inom ½ – 2 år, men pågår ibland längre, speciellt om det är tjocka, fjällande förändringar på underbenen eller slemhinneförändringar. Allt eftersom utslagen på kroppen läker, kvarstår oftast en brunfärgning som så småningom försvinner.

Försämringsfaktorer

Det är också vanligt med försämring och utbredning av utslagen vid rivande och kliande. Oftast finns inga enstaka försämringsfaktorer. Alltför ihärdig användning av tvål och vatten brukar kunna försämra de flesta hudåkommor. Enstaka patienter blir sämre av sol.

Behandling

Behandling med måttligt stark/stark kortisonkräm brukar hjälpa mot klådan, men påverkar inte läkningstiden/utslagen. Vid mer akuta och utbredda besvär kan man under ett antal veckor ge kortisontabletter. En del tycker att det lindrar med sövande och klådlindrande tabletter till natten. Förändringar i munnen kräver oftast speciella behandlingsmedel och ibland kontakt med specialisttandläkare.

Dela denna info

[x_text]©SkinDoc – Allt innehåll och information är unikt framtaget och skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Användning är endast tillåtet för privat, icke-kommersiellt bruk samt för husläkares bruk till sina patienter. All kopiering, mångfaldigande, överlåtelse, försäljning, överföring, lagring eller på annat sätt distribution av materialet för offentliga eller kommersiella syften får inte ske utan skriftligt tillstånd från SkinDoc. Obehörigt användande av innehållet är förbjudet enligt tillämplig lag och kan medföra straff- och skadeståndsansvar.

©Foto – Anders Hallén och SkinDoc – om reproduktion önskas kontakta oss.[/x_text]

Lämna ett svar