Stygntagning – instruktion

ph Artiklar Leave a Comment

[dropcap]S[/dropcap]tygn ska tas bort enligt läkarens instruktion. Om de tas bort för tidigt, finns risk att såret spricker upp och om de tas bort senare finns risk att de gräver in sig och är svåra att ta.

Stygn som ska tas bort

[columnize]Synliga trådar ska tas bort. Dessa är vanligen blåfärgade. Materialet är nästan alltid nylontråd (som fiskelina). Denna tråd är mycket icke-retande mot huden, eventuella inflammationer/irritationer i huden beror på andra faktorer.[/columnize]

Stygn som "försvinner av sig själva"

[columnize]Ibland sys ett sår med underliggande lager av trådar som "försvinner av sig självt". Detta är dock ofta inte sant eftersom huden/kroppen inte gillar främmande ämnen så är det vanligt att det uppstår inflammationer och att tråden stöts ut. Fenomenet kallas sutur-spottning (engelska "suture-spitting", eller "suture-popping"). Då syns det ofta som en liten "finne" i eller bredvid ärret, och en liten trådände kan ofta synas. Försök gärna att dra ut tråden med pincett om detta händer, det är precis som en sticka i foten - den ska dras ut för minsta besvär. Pga detta fenomen och de besvär det kan ge både estetiskt och praktiskt, så är vi restriktiva med att sätta denna typ av stygn.[/columnize]

Ta bort stygn på bästa sätt

Nedan finns de stygntyper som vi vanligen använder. Synlig tråd ska avlägsnas. Vid osäkerhet kontakta oss. Använd antingen ögonsax, litet engångsblad (skalpellblad nr 12) eller suturtagningssax. Vi föredrar skalpellblad nr 12, det är då lätt att komma åt och sprätta upp stygn utan att dra i tråden/såret. Att använda skalpellblad nr 12 är sterilt, enkelt och ganska likt att använda en stygnsprättare när man tar bort stygn i en tyg-söm vid klädsömnad. Inget drag får förekomma över sårlinjen (risk att det spricker upp), tejpa gärna efter att hälften av stygnen är borttagna. Såret ska sedan få rejäl tejpning efteråt och återigen instrueras om vikten av tejpning i ca 3 veckor ytterligare. Nu kan såret duschas, men tejpas om efter att det torkat om tejpen lossnat, om tejpen sitter kvar så kan den gärna få sitta och torka på plats.

Enstaka stygn

Image

Lyft och klipp/skär underifrån varje stygn för sig och dra ut.

Fortlöpande stygn (over-and-over)

Image

Klipp/sprätta bort knutarna såsom vanliga stygn (ibland även på mitten av såret) och klipp/sprätta sedan varannan och dra ut med pincett.

Langett (fortlöpande låst / fortlöpande med överliggare)

Image

Klipp/sprätta bort knutarna såsom vanliga stygn (ibland även på mitten av såret) och klipp/sprätta sedan varje stygn i överliggaren/låsningen (den del som går parallellt med ärret) dra ut en i taget med pincett.

Madrasstygn (stående eller liggande)

Image

Klipp bort vid överliggaren/låsningen och dra ut vid knuten eller också vid sidan av knuten, då är det likadant som att dra ett vanligt enstaka stygn. OBS! Madrasstygn sätts vid större drag i sårkanten, alltså större risk att det spricker upp vid stygntagning. Tejpa såret medan du håller på för att minska risk.

Dela denna info

© SkinDoc - Allt innehåll och information är unikt framtaget och skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Användning är endast tillåtet för privat, icke-kommersiellt bruk samt för husläkares bruk till sina patienter. All kopiering, mångfaldigande, överlåtelse, försäljning, överföring, lagring eller på annat sätt distribution av materialet för offentliga eller kommersiella syften får inte ske utan skriftligt tillstånd från SkinDoc. Obehörigt användande av innehållet är förbjudet enligt tillämplig lag och kan medföra straff- och skadeståndsansvar.

Lämna ett svar