Stygn ska tas bort enligt läkarens instruktion. Om de tas bort för tidigt, finns risk att såret spricker upp och om de tas bort senare finns risk att de gräver in sig och är svåra att ta.
Stygn som ska tas bort
Stygn som "försvinner av sig själva"
Ta bort stygn på bästa sätt
Nedan finns de stygntyper som vi vanligen använder. Synlig tråd ska avlägsnas. Vid osäkerhet kontakta oss. Använd antingen ögonsax, litet engångsblad (skalpellblad nr 12) eller suturtagningssax. Vi föredrar skalpellblad nr 12, det är då lätt att komma åt och sprätta upp stygn utan att dra i tråden/såret. Att använda skalpellblad nr 12 är sterilt, enkelt och ganska likt att använda en stygnsprättare när man tar bort stygn i en tyg-söm vid klädsömnad. Inget drag får förekomma över sårlinjen (risk att det spricker upp), tejpa gärna efter att hälften av stygnen är borttagna. Såret ska sedan få rejäl tejpning efteråt och återigen instrueras om vikten av tejpning i ca 3 veckor ytterligare. Nu kan såret duschas, men tejpas om efter att det torkat om tejpen lossnat, om tejpen sitter kvar så kan den gärna få sitta och torka på plats.
Enstaka stygn

Lyft och klipp/skär underifrån varje stygn för sig och dra ut.
Fortlöpande stygn (over-and-over)

Klipp/sprätta bort knutarna såsom vanliga stygn (ibland även på mitten av såret) och klipp/sprätta sedan varannan och dra ut med pincett.
Langett (fortlöpande låst / fortlöpande med överliggare)

Klipp/sprätta bort knutarna såsom vanliga stygn (ibland även på mitten av såret) och klipp/sprätta sedan varje stygn i överliggaren/låsningen (den del som går parallellt med ärret) dra ut en i taget med pincett.
Madrasstygn (stående eller liggande)

Klipp bort vid överliggaren/låsningen och dra ut vid knuten eller också vid sidan av knuten, då är det likadant som att dra ett vanligt enstaka stygn. OBS! Madrasstygn sätts vid större drag i sårkanten, alltså större risk att det spricker upp vid stygntagning. Tejpa såret medan du håller på för att minska risk.
Dela denna info
© SkinDoc - Allt innehåll och information är unikt framtaget och skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Användning är endast tillåtet för privat, icke-kommersiellt bruk samt för husläkares bruk till sina patienter. All kopiering, mångfaldigande, överlåtelse, försäljning, överföring, lagring eller på annat sätt distribution av materialet för offentliga eller kommersiella syften får inte ske utan skriftligt tillstånd från SkinDoc. Obehörigt användande av innehållet är förbjudet enligt tillämplig lag och kan medföra straff- och skadeståndsansvar.